Wat als iemand een inbreuk maakt op jouw recht?

23 augustus 2017

Foto’s en content plaatsen op internet of social media gaat vrij gemakkelijk. Fotootje uitkiezen, leuke tekst erop en klaar. Maar zo gemakkelijk als het voor jou is, is het ook voor een ander. En misschien nog wel gemakkelijker wanneer ze jouw foto inclusief leuke tekst downloaden en uploaden naar hun eigen account.

Kun je hier wat tegen doen?

Jazeker, je kunt hier iets tegen doen. Wanneer iemand gebruik maakt van je foto en jij hebt deze foto zelf gemaakt, is er een inbreuk gemaakt op je auteursrecht. Dit recht krijg je automatisch als jij een foto maakt en deze enigszins uniek is. Bij tekst is het wel zo dat er een citaat gemaakt mag worden van je tekst, zolang dit maar gebeurt volgens het citaatrecht.

Een inbreuk geeft de indruk dat iets niet had gemogen en dat klopt ook. Je kunt hier dan ook iets tegen doen; oftewel tegen optreden. Let wel: weet zeker dat jij het recht hebt.

Verschillende mogelijkheden

Wanneer jij het auteursrecht hebt op een foto of content en er wordt een inbreuk gemaakt op dit recht, krijg je vanuit de wet mogelijkheden hoe je hier iets tegen kunt doen; eigenlijk een aantal nieuwe rechten.

Allereerst kun je ervoor zorgen dat het gebruik van je foto of content stopt. Dit kun je doen via de rechter, maar je kunt eerst ook zelf stappen ondernemen. Wanneer je een verbod oplegt van het gebruik van je werk of content moet de afbeelding of content verwijderd worden of zodanig aangepast worden dat er geen overeenkomst meer is.

Maar je kunt er ook voor kiezen om je recht op schadevergoeding of winstafdracht te eisen. Als iemand geld verdient aan jouw foto kun je hiervoor gecompenseerd worden door middel van een schadevergoeding. Dit kan zowel geld zijn of een andere vorm.

Bewijs, bewijs en nog eens bewijs

Denk jij dat iemand een inbreuk heeft gemaakt op je auteursrecht? Verzamel dan bewijs. Zonder bewijs heb je simpel gezegd geen poot om op te staan. Bewijs kun je op verschillende manieren verzamelen. Zo kun je bijvoorbeeld screenshots maken (zorg dat er een datum en URL zichtbaar zijn). Zorg er ook voor dat jij kunt aantonen dat het auteursrecht bij jou ligt. Verzamel informatie over wanneer jouw werk is ontstaan of wanneer je content voor het eerst hebt geplaatst.

Actie!

Heb je al het bewijs verzameld? Dan kun je beginnen met het schrijven van een brief naar de persoon die een inbreuk heeft gemaakt op je auteursrecht. Een adres kun je vaak vinden op de contactpagina van een website of wanneer het een ondernemer is kun je de KvK raadplegen. Wat moet er in de brief:

  • Wat voor inbreuk is er gemaakt;
  • Waar is die inbreuk gemaakt (bijvoorbeeld de website);
  • Wat voor schade heb jij opgelopen;
  • Geef aan dat de inbreuk moet stoppen;
  • Stel een oplossing of een schikking voor;
  • Geef aan binnen welke termijn de inbreuk moet stoppen;
  • Geef aan binnen welke termijn er akkoord gegaan moet worden met de oplossing of schikking en dat deze anders vervalt.

 

Waarom een oplossing of schikken?

Voordat je de brief gaat schrijven is het belangrijk om te bepalen wat jij wil bereiken met je brief. Probeer ook te achterhalen wat je minimaal en maximaal wilt krijgen wanneer je uit bent op een vergoeding. In veel gevallen in een schikking goedkoper en ook sneller dan wanneer je naar de rechter gaat. Bedenk vooraf dus goed wat je wilt.